Vinarija Aleksandrović

Vinarija Aleksandrović
9. августа 2015. Vinski Vodič

Istorijat

Porodica Aleksandrović se više od sto godina bavi vinogradarstvom i vinarstvom. Pradeda Miloš Aleksandrović je bio jedan od osnivača Vinčanske vinogradarske zadruge 1903.godine.
Porodica je do početka II svetskog rata imala 30.000 čokota i od početka je blisko sarađivala sa vinogradarima i vinarima kraljevih podruma. Tradiciju nastavljaju deda Života i Aleksandar Aleksandrović.

Kada je 1992. godine čuveni dvorski podrumar Živan Tadić, koji je posle II svetskog rata emigrirao u Kanadu, saznao da porodica Aleksandrović obnavlja vinarsku tradiciju oplenačkog kraja,poslao je u Vinču originalnu recepturu – sortni sastav Trijumfa, najboljeg vina kraljevih podruma koje se pre drugog svetskog rata pilo na skoro svim evropskim dvorovima. Tako smo u našem podrumu, na osnovu požutelog rukopisa počeli da ispisujemo nove stranice duge porodične istorije vinogradarstva i vinarstva oslanjajući se na iskustva predaka, nova naučna saznanja i modernu tehnologiju.

Nova etapa u razvoju Vinarije Aleksandrović počinje 2000.godine, posle političkih promena u Srbiji, kada je sagrađena nova vinarija i nabavljena najsavremenija oprema za proizvodnju vrhunskih vina.

Danas je porodica Aleksandrović sa svojim vinima vodeća srpska privatna vinarija.

 

Istorijat Oplenačkog vinogorja

Pobrđa Oplenca ljudi su od davnina koristili za uzgajanje vinove loze. Mesto iz koga vinarija Aleksandrović potiče vuče svoje korene, a pre svega naziv, iz daleke prošlosti. U rimsko doba Vincea, u srednjem veku Vinica, a danas Vinča – direktna je asocijacija čime se stanovništvo ovog mesta od davnina bavilo. Početkom dvadesetog veka u okolini Vinče podignuta je Venčačka vinogradarska zadruga, a zatim vinogradi i podrum kraljeva Petra i Aleksandra Karađorđevića koji su proneli slavu oplenačkih vina širom Evrope. Porodica Aleksandrović, koja se više od sto godina bavi vinogradarstvom i vinarstvom, od početka je blisko sarađivala sa vinogradarima i vinarima kraljevih podruma, a nalazila se i među osnivačima Venčačke vinogradarske zadruge.

Kada je čuveni dvorski podrumar Živan Tadić, koji je posle II svetskog rata emigrirao u Kanadu, saznao da porodica Aleksandrović obnavlja vinarsku tradiciju oplenačkog kraja, poslao je u Vinču recepturu – sortni sastav Trijumfa, najboljeg vina kraljevih podruma koje se pre drugog svetskog rata pilo na skoro svim evropskim dvorovima. Tako smo u našoj vinariji, na osnovu požutelog rukopisa, počeli da ispisujemo nove stranice duge porodične istorije vinogradarstva i vinarstva oslanjajući se na iskustva predaka, nova naučna saznanja i modernu tehologiju.

 

Vinogradi

Danas vinarija Aleksandrović za proizvodnju svojih vrhunskih vina koristi 75Ha sopstvenih vinograda zasađenih visokokvalitetnim sortama grožđa.

Naš imperativ u proizvodnji vina je kvalitet zbog čega je naša vinarija dobitnik velikog broja medalja za kvalitet na najvećim svetskim takmičenjima što i čini da je vinarija Aleksandrović danas lider u proizvodnji vrhunskih vina u Srbiji. Rezultat svega navedenog je da se vina vinarije Aleksandrović nalaze na vinskim kartama najprestižnijih hotela i restorana od Japana, Kine i Rusije preko zapadne Evrope sve do SAD-a. Naša čast i obaveza i nadalje biće da očuvamo vina naših predaka tako što ćemo da proizvodimo “vina za sva vremena”.

 

 

Zemljište

Zemljišta na kojima su podignuti zasadi pripadaju tipu gajnjača i smonica u ogajnjačavanju. To su laka do srednje teška zemljišta, vodopropusna i dobrih fizičko-hemijskih osobina. Odlikuje ih nizak sadržaj humusa, što u sprezi sa slabo bujnim podlogama i blagom prihranom, omogućava da dobijemo niske prinose i visok kvalitet grožđa. Brdo Ježevac je posebno karakteristično po svojoj skeletnoj strukturi. Na ovoj lokaciji, zemljišta su najsiromašnjija humusom, a najbogatija kamenom.

Strogo smo birali južne ekspozicije, osunčane, a redove smo postavljali u pravcu sever-jug. Dobra provetrenost koja karakteriše region Topole, ide nam na ruku, posebno za sorte Pinot noir i Rhine riesling. Nadmorska visina je od 250-350m (Vinča oko 300m, Ježevac 300-350m, Bokanja 250-300m).

Područje Topole leži u zoni umereno kontinentalne klime, sa elementima klime brdsko-planinskih područja. Srednje godišnje temperature vazhuha iznose 10,4°C. Najtopoliji mesec je juli, sa srednjom temperaturom od 20,3°C, a najhladniji januar sa -0,9°C. Imamo povoljne uslove osunčavanja sa 1800h godišnje, a u periodu vegetacije broj časova sijanja sunca iznosi 1.426. Relativna vlažnost vazduha u letnjim mesecima iznosi 71-74%. Ovde godišnje padne 684mm padavina, a u periodu vegetacije 447mm, relativno dobro rasporedjenih.

 

 

Turistička ponuda

POSETITE VINARIJU ALEKSANDROVIĆ

Selo Vinča, podno Oplenca..
…gde se nalazi Vinarija Aleksandrović, oduvek je bilo poznato po uzgajanju vinove loze i vinarstvu. Osunčane padine, struktura zemljišta, ruža vetrova i povoljna klima su prirodna blagodet koja je pretočena u najkvalitetnija vina Vinarije Aleksandrović .

VINSKI TURIZAM

Vinarija Aleksandrović se pored proizvodnje vina bavi i vinskim turizom na vrhunskom nivou, što potvrđuje godišnja poseta od preko 15.000 ljubitelja vina u okviru organizovanih i individualnih poseta.

U okviru naše ponude pruža Vam se mogućnost obilaska vinarije u pratnji stručnog vodiča i degustacija naših vina. Pored dobro poznatih brendova kao što su Trijumf, Harizma, Varijanta, Regent i Rodoslov ljubitelji vina mogu da degustiraju i ostala vina iz naše bogate ponude. Degustaciona sala raspolaže kapacitetom 60 osoba.

KONGRESNI TURIZAM

Nudimo Vam da kod nas organizujete seminare, stručna predavanja, poslovna savetovanja u prostoru koji je namenski opremljen u te svrhe – sala sa 60 seminar-stolica i video bimom.

Poslovna okupljanja koja za Vas i Vašu firmu organizujemo u ambijentu naše Vinarije se dugo pamte, a poslovni rezultati nadmašuju očekivanja!

Spremni smo da odgovorimo na Vaše potrebe i ispunimo Vaše želje.

Rezervacija za grupe je obavezna.

Kompletna ponuda se nalazi OVDE.

Za sve informacije i rezervacije možete se obratiti našem kustosu:

Uroš Kostić
mob: +381 (0)62 221 966
e-mail: uros.kostic@vinarijaaleksandrovic.rs

office@vinarijaaleksandrovic.rs

Vinarija Aleksandrović

Vinča, Topola – Oplenac

Srbija

tel: +381 (0)34 826 555

fax: +381 (0)34 826 556

Location