Vinarija Aleksić
24. августа 2015. Vinski Vodič

Vinarija

Ovo je istinita priča o ljubavi strastvenog Balkana, o veri i želji koja i danas živi, o nadi koja pomera sve granice, o sreći koju prenose prelepe kćeri, a tastovi je punih srca životima ispisuju i delima bezrezervno prepričavaju.

Sve je počelo u drevnoj Dalmaciji, gde je porodica generacijama stvarala vino. Tako je i deka Ilija iz Raštevića sa porodicom, kao i ostali dobri ljudi tog kraja, kreirao ukus za svoju dušu i uživanje svojih najiskrenijih prijatelja. U veselju i sreći imao je kuću punu dece. Među njima i svoju najstariju kćer, koja je put svoje ljubavi u cvatu lepote i mladosti našla u Vranju. Mestu gde sunce prkosi zalasku. Mestu u kome ljubav večno traje, noći hlade uzavrele dane, a dani kroje sunčane sudbine. Tu gde najlepše grožđe sunča svoje arome i čeka pravu priliku da svoje telo ukusa oslika u boci beskrajnih, neprekidnih lepota. I u srcu čoveka sa kojim je iznela dekinu viziju o tradicionalnom dalmatinskom pravljenju vina, a veliku strast prema vinu je prenela na svoje kćeri.

E, sad zamislite vinograde! Ta nepregledna prostranstva puna sočnih sorti grožđa koje se prelamaju na suncu i daju vedrinu i smisao životu. Zamislite prepune bačve vina i vinariju u kojoj sve što se radi, radi se s ljubavlju. E, sad zamislite tri žene! Tri sestre: Draganu, Maju i Mariju kako hodaju putevima tradionalnog bavljenja vinom i ispisuju jednu emotivnu priču na stranicama savremenog vinarstva.

Kako je posao polako ulazio u svakodnevnu rutinu, u živote sestara Aleksić ušla je Jelena – tehnolog koja s njima stalno vrši degustaciju vina, obilazi vinograde i bira sorte grožđa kako bi njihovo vino imalo elegantan i prepoznatljiv trag u vinskom svetu. Dugogodišnja porodična tradicija proizvodnje vina nastavlja se vrlo uspešno iz dana u dan, gde one, tri snažne žene hrabro koračaju i osvajaju tržište proizvodeći vino i plasirajući ga duž Srbije.Iispisujućipriču o ljubavi i sreći, priču koja kroz jedan gutljaj govori mnogo više nego što sve reči ovog sveta mogu opisati. Priču koja nema kraja, priču sa početka ove priče.

Zato, večno ŽIVELI!

Dragana, Maja & Marija

 

Trenutni smeštajni kapacitet vinarije je 300.000l sa prosečnom godišnjom proizvodnjom od 150.000l kako crvenog i belog, tako i roze vina. Postoje osam različitih etiketa, osam različitih stilova vina, za svačija čula i ukuse. Svaka čaša vina je jedinstveni spoj zemlje, sunca, grožđa, znanja i ljubavi. Znati piti vina je umeti uživati u životu, u svemu što vas okružuje. I zato uživajte u ukusima vinarije Aleksić!

 

Vinogradi

Vinarija Aleksić ima ukupno 23ha pod vinogradima, u kooperaciji, i uspešnu saradnju godinama unazad sa zemljoposednicima koji sve svoje znanje ulažu u uzgajanje vinove loze i proizvodnju kvalitetnog grožđa. Najveći deo vinograda smešten je na jugu naše zemlje, na nadmorskoj visini od 330 – 450m. Vranjsku kotlinu odlikuje umerenokontinentalna klima, sa najvećim brojem sunčanih dana i velikom razlikom između dnevne i noćne temperature, koja odlično pogoduje sazravanju najboljeg grožđa. U prilog tome idu i južne i jugoistočne ekspozicije vinograda, glinovito i peskovito zemljište kao i kontrolisani prinos grožđa. Vinogradi se obrađuju ručno a delom se koristi poljoprivredna mehanizacija. Na ovim površinama se uzgajaju sorte za naša najkvalitetnija vina, Cabernet Sauvignon, Vranac, Sauvignon Blanc i Pinot Noir, a deo grožđa dolazi i iz centralne Srbije, Tamjanika i Smederevka.

 

U okviru Vinarije

Vinarija Aleksić je projektovana u tri nivoa, od kojih se dva, namenjena odležavanju vina, nalaze ukopana 8m pod zemljom. Opremljena je najsavremenijom tehnološkom opremom za proizvodnju vina, komorom za hlađenje grožđa, prostorijom za primarnu preradu grožđa i alkoholnu fermentaciju, barrique salom za sazrevanje vina, punionicom kapaciteta 1500 boca/h.U sklopu vinarije nalazi se laboratorija, magacin gotovih proizvoda i degustaciona sala kapaciteta 80 osoba, gde posetioci mogu da uživaju u vinima ove kuće.

 

Kontakt

Vinarija “Aleksić” d.o.o.

Industrijski blok 9/1, 17500 Vranje
Predstavništvo za Pčinjski okrug: Vranje
T: +381 17 446 244
F: +381 17 446 972
M: +381 62 88 00 971
vina@podrumaleksic.rs

Predstavništvo za Beograd i okolinu:
T: +381 11 2762 324
F: +381 11 2762 510
M: +381 62 88 00 956

Predstavništvo za Centralnu Srbiju: Kruševac
M: +381 60 88 00 990

Predstavništvo za Jablanički okrug: Leskovac
M: +381 60 88 00 991

Predstavništvo za Istočnu Srbiju: Niš
M: + 381 62 88 00 981

Location