Vinarija Dibonis

Vinarija Dibonis
9. августа 2015. Vinski Vodič

Vinarija

Laslo Boni, vlasnik vinarije DiBonis, poreklom je iz vinarskog kraja Baranje u Hrvatskoj, gde su njegovi roditelji imali vinograde i podrum. Predstavnik je četvrte generacije koja se bavi vinarstvom. DiBonis priča se ne završava ovde. Sinovi su kao peta generacija je aktivno uključeni u sve segmente vinogradarsko-vinarskog poslovanja.

Prva loza Vinarije DiBonis je zasađena 2004.godine. U subotičko-horgoškom području, podignuto je 45.000 čokota. Iako je područje kao vinogradarski kraj poznato po belim sortama grožđa, Laslo Boni je pretežno zasadio crne sorte svetski poznatih sorti kao što su Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Shiraz, Frankovka, Sauvignon Blanc i Muskat Otonel. S obzirom da je Subotica među vodećim gradovima po broju sunčanih dana, crne sorte veoma lepo sazrevaju, pogotovo Shiraz, koje je jedna nova i retko uzgajana sorta na našim prostorima. Shiraz koji se na tržištu plasira pod imenom DiShiraz, doneo je vinariji odličnu reputaciju. Na brojnim domaćim i inostranim sajmovima i festivalima, Vinarija DiBonis osvojila je veliki broj priznanja inagrada za kvalitet.

Sadašnji oblik Vinarija DiBonis je dobila 2008. godine. Savremena tehnologija u proizvodnji vina, koja se pretežno koristi na Novom Zelandu, Australiji, Južnoafričkoj Republici, Čileu, Argentini i naziva se tehnologijom novog vinskog sveta, primenjuje se i u Vinariji DiBonis i kombinuje sa prirodnim datostima područja. Odatle potiče specifičnost ukusa I bukea naših vina.

Vinarija ima posebnu prostoriju u kojoj se proizvodi reduktivno vino, dok u barik prostoriji u buradima od američkog i mađarskog hrasta, crveno vino odležava 2 godine, i nakon toga se flašira.

 

Vinograd

Salaši u Vojvodini su čuvari tradicije, čuvaju tajne starih vremena, običaje i kulturu naših predaka. U ovom kraju u okviru salaša sastavni deo su i vinogradi, jer je Subotičko-Horgoška peščara od davnina poznato vinogradarsko područje.

Prateći tradiciju naših predaka, pre nekoliko godina kupili smo salaš sa vinogradom. Salaš se nalazi u ataru naselja Radanovac, u neposrednoj blizini Subotice. Pored postojeće kućice i pomoćnih objekata sagrađena je jurta, starinska puruna, kotlić, roštilj, terasa, kao i vidikovac sa kojeg se vidi ceo vinograd i koji upotpunuje svojevrstan doživljaj mirnog ambijenta tipičnog vojvođanskog salaša.

Gostima se pored standardne degustacije vina i rakije nude i gastronomski specijaliteti karakteristični za ovo podneblje. U vreme sezone grožđa organizujemo i berbu za naše goste, uz preradu grožđa sa starim alatkama.

 

Destilerija

Vinarija DiBonis se nadaleko poznata po proizvodnji visokokvalitetnih rakija. Da bi se dobila kvalitetna rakija neophodno je kvalitetno obaviti svaku od operacija koje čine proizvodni proces od berbe plodova, prerade, alkoholnog vrenja, destilacije pa do odležavanja i formiranja rakije kao pića.

Sirovinska baza severno-bačkog područja dopušta da se kvalitetne rakije dobiju I od neuobičajenih osnova kao što je zova, kupina, malina, šumska jagoda. Destilerija DiBonis je zvanično otpočela sa radom od 2008. godine kada je kupljena najmodernija destilerija nemačkog proizvođača Kothe. DiBonis prerađuje voće iz sopstvenog voćnjaka, a delom otkupljuje i od subotičkih proizvođača, koji svoje voće uzgajaju na plodnom tlu severne Bačke. Sve rakije su dobijene po posebnom tehnološkom postupku od najkvalitetnijeg voća.

DiBonis svakoj operaciji proizvodnje rakije posvećuje punu pažnju i kao rezultat dobija rakiju koja predstavlja istinsko uživanje za one koji traže najbolje.

 

Ponuda degustacije vina i rakije

Pored proizvodnje DiBonis Vinarija se bavi i vinskim turizmom. Nudimo mogućnost obilaska vinarije i vinograda uz degustaciju vina i rakije. Isto tako, kod nas možete da organizujete seminare, stručna predavanja, poslovna savetovanja u degustacionom centru “Shiraz” koji ima kapacitet 80 ljudi. U sklopu degustacionog centra “Shiraz” nalazi se jedinstveni vinski trezor u kome ljubitelji vina čuvaju vina.

1. Mala degustacija ……………………………………………. 
– obilazak vinarije, podruma, destilerije
– degustacija vina i rakije (4 vrste rakije, 6 vrsta vina)
– pogačice

2. Degustacija ………………………………………………….. 
– obilazak vinarije, podruma, destilerije
– degustacija vina i rakije (4 vrste rakije, 6 vrsta vina)
– bačka zakuska (kulen, slanina, šunka, sir)
– pogačice

3. Degustacija sa ručkom …………………………………… 
– obilazak vinarije, podruma, destilerije
– degustacija vina i rakije (4 vrste rakije, 6 vrsta vina)
– bačka zakuska (kulen, slanina, šunka, sir)
– ručak (3 vrste menija – juneći, pileći,vegetarijanski)

E-mail: office@dibonis.rs

Adresa: Tuk Ugarnice 14.
24000 Subotica
Srbija

Telefon: +381 (24) 546 067
Fax: +381 (24) 546 021

Location